Thursday, November 30, 2006

Vinteren er her!

-6 var det kaldeste denne uken og det har snødd. Ja, vinteren er kommet til Hillsboro, Oregon. Onsdag morgen var det den kaldeste dagen til nå men har blitt fortalt at det ikke kommer ikke til å bli kaldere.

Den kaldeste månden er januar med gjennomsnittstemperatur på 0.6 grader så det var litt av en overgang til -6 på onsdag. Jeg husker hjemme i Norge når det var kaldt så var det -10 eller lavere, nå har vi +3 og det er isende kaldt kaldt her. Fyrer for fult men det virker kaldt likevel.

Sneen som falt på onsdag natt var borte til kl 09 samme dag så morroa var ikke så lenge men bare en time fra Hillsboro ligger noen av de beste skiløyper (alpint og langrenn) i denne delen av USA. Jeg har ikke kommet meg opp dit ennå, litt vanskelig å farte rundt omkring uten bil så er det noen som vil donere penger til å kjøpe en så er det bare å sende meg en sjekk så jeg kan fortelle mer om området.

Med kulden kommer julen. Juleforberedelsene er på full gang og hvor du går så høres julemusikk, ja det har vært sånn de siste tre ukene. Pynting til jul ser ut til å være en av de viktigste oppgavene en amerikaner har er å sette opp juledekorasjon så tidlig som mulig. Ikke bare ute men inne også. Mange har satt opp juletreet ferdig pyntet og det er ikke desember allerede, tenke hvor lenge julen for de blir.

Vi er endel som vil være her i julen så vi kommer nok til å få det bra. Kommer sikkert til å savne noe av det norske som ribbe, pinnekjøtt og for ikke glemme lutefisk. Ikke for det men jeg har allerede hatt min første lutefiskmiddag da jeg var hjemme i oktober. det som jeg kommer til å savne mest er marsipan og som med sponsing av bil så er det bare å sende marsipan.

Sunday, November 26, 2006

En ny uke er over.

Tiden går utrolig fort når man har det gøy. Sist uke var jeg ute å fløy hele fire ganger og hadde det ikke vært for thanksgiving så kunne det blitt fem.

Ja, for torsdag 23 nov var det thanksgiving her i USA og alt var stengt. matbutikkene var åpne til kl 12 men flesteparten av alle bedriftene var stengt og dermed var skolen stengt og ingen flyvning den dagen. Thanksgiving er stort her borte. Alle feirer den og de ser rart på oss utlendinger som ikke har slikt i vårt hjemland. Hvordan går det ann ble jeg spurt her om dagen og det tyder jo på at mange av amerikanerne ikke vet hvorfor thanksgiving blir feiret.

Den første thanksgiving middagen ble feiret på begynnelsen av 1600 og var en fest for å takke gud for markens grøde som var skjenket til bosetterne og for å gjøre heder på Squanto, indianeren som hadde lært innvandrerne hvordan de kunne gjøre nytte av sitt nye land.

Mange av dagens amerikaner har glemt opphavet til thanksgiving og ser på dagen som en fridag fra stress og mas. Ja, ikke at det er noe mindre stress på denne dagen. I flere uker har planleggingen pågått for at dagen skal bli vellykket og mat er innkjøpt, venner og famile er innbudt og klar for feiring.

Dagen starter som regel med frokost og fortsetter med fotballkamp, ja ikke soccer men amerikansk fotball for gå over til middag så snart kampen er ferdig. Her servers alt som er høstet i år og de to viktigste rettene er kalkun og gresskarpai. Mor lager maten mens far serverer gjestene. Tradisjonen må jo holdes ved like.

Jeg hørte på TV her om dagen at normalt inntak av karbohydrater ligger på mellom 400 og 500 per middag i motsetting til på thanksgiving er inntaket på 1400 til 1500. Er det rart at amerikanerne er fete?

Den neste feiringen som står for dør er julen og den blir tatt veldig serriøs her. Både som en handlefest og som en religiøs begivenhet.

Sunday, November 19, 2006

Kjedelig uke

Fært så sakte tiden går når været e dårlig å jeg kan ikke fly. Siste uke virket det som om alt var galt. Mandag skulle jeg fly kl 0900 om morgenen men selvfølgelig lå tåken tykk over flyplassen. På tirsdag skulle jeg ikke fly før kl 1300 men da kom det en varmfront innover med regn og sterk vind. Onsdag kom jeg meg endelig ut og fly i litt over en time på instumenter. Rart å tenke på at det må være relativt bra vær for å kunne fly instrument, men sånn er det bare.

Torsdag var det tåke igjen på morgenen så det ble ikke noe flyvning men tok meg i stede en tur inn til Portland med formål å kjøpe julepresanger. Fikk jeg gjort det? Nei da, gikk hvileløst rundt i byen på jakt etter noe jeg kunne kjøpe til mine nieser og nevøer. Må få gjort det snart.

Fredag hadde jeg ikke noe "slot" så jeg hadde tenkt å sitte hjemme og lese, men fikk beskjed at det var den måndlige grillunsjen så da måtte jeg jo en tur innom skolen. Måtte benytte anledningen når det er gratis mat.

Det ser ut til at det vil være lite flyvning fremmover da helikoptret "mitt" 61482 er inne på en totaloverhaling. Motor og endel andre deler skal skiftes og det vil ta ca 1 månde før 482 er ute og operativt igjen. Jeg står kun igjen med instrument helikoptret 27YS men det er mange som ønsker å fly det så det blir nok ikke mye flyvning å skrive om.

Kanskje jeg skulle sitte bare å lese eller ta meg en uke fri og farte litt rundt. Har tenkt på å kjøpe bil for lettere kunne komme meg rundt men må til DMV, det amerikanske biltilsynet, for å ta både teoretist og praktisk prøve. Alle utlendinger må vist gjennom det, ja utenom tyskerne for det har vist verdens vanskeligste førekort system (ja vi andre ler av det), så jeg får registret og forsikret en bil. Her kan man få en relativt bra bil for $500 og oppover. Kunne jo tenke meg en Mustang da men de er litt dyrere, så vi får nå se.



Lite ord til dere som leser dette, ja vist det er noen, legg gjerne igjen noen ord i gjesteboka med ønsker og tips på hva dere vil høre om.

Tuesday, November 14, 2006

Her er et kart over Oregon.


Lettere å se hvor jeg er. Se til venstre for Portland, ja mot kysten, der er det en liten by som heter Hillsboro. Der er jeg, ja ikke på kartet men i det tettstedet, 80.000 som bor her men ikke noe bysenter å snakke om.


Monday, November 13, 2006

Instrument

Været her har kommet skikkelig i gang. Den siste uken har det ikke vært noe særlig flyvær da lavt skydekke og vind har gjort det vanskelig å se noe, så hva er mer naturlig enn å lære instrumentflyvning?

Sist torsdag var det så pass vær at vi kunne endelig ta av for å trene instrumentflyvning. Normalt flyr vi visuelt, det vil si at vi alltid har kontakt med bakken så vi til en hver tid vet hvor vi befinner oss mens nå skulle jeg "under the hood" og bare fly etter instrumenter.

"Hooden" er en slags solskjerm som dekker for utsynet men så du kan se instrumentene og fly etter de. Det vanlige helikoptret jeg bruker, N61482 har ikke den type instrumenter som brukes så jeg måtte bytte til N27YS som er riktig utstyrt som kunstig horisont, Vertikal rettnigsviser (om man stiger eller synker), VOR og svingkordinator. Se bildene av de to instrumentpanelene.

Vi tok av fra Hillsboro og hadde rettning vestover. To minutter etter vi tok av fikk jeg den ære å ta på meg "hooden" og min første instrumentflyvning var i gang. Spennende. Matt ba meg holde kurs 270, 700 fot og 60 knop til han sa fra. Enkelt tenkte jeg, det er jo vanlig "straight an level", men hvor feil var jeg ikke. Ikke hadde jeg noe referansepunkt og forholde meg til, heller ikke noe indikasjon på hvor fort det gikk i forhold til terrenget. "Følg instrumentene" kom det fra Matt. Her var det bare å holde tunga rett i munnen og følge med. Sjekke instrumentene hele tiden og holde helikoptret i riktig posisjon.

Så snart jeg følte jeg hadde fått en viss kontroll over det fikk jeg en ny kurs og følge og samtidig stige til 1500 fot. Holde farten, stige og samme kurs var ikke lett. Det gikk opp og ned, høyre og venstre men etterhvert som jeg fikk rutine med å sjekke instrumentene gikk det lettere og letter.

Opp på 1500 fot skulle jeg ta en stander 360 sving. En standar sving skal vare i to minutter og hverken mer eller mindre og min første 360 brukte jeg 1.30 på, så her gikk det litt fort i svingene. Matt sa at det ikke var ille for det viste seg at svingkordinatoren var litt ute av balanse så neste 360 klarte jeg på 2.01 med kompensasjon for feilen i singkordinatoren.

Så holdt vi på med standard oppstigning og nedstigning, svinger under opp- og nedstigning. Matt tok over kontrollen og ba meg lukke øynene og haka på brystet. Vi hadde prøvd dette en gang tidligere for å se hva du følte av hvordan man fløy. Jeg prøvde å følge med på hva han gjorde, først en venstresving, så høyre....eller var det, hmmmmmmmm nei jeg mistet det helt. Prøvde å høre på rotorhastigheten (RPM) om de gikk opp eller ned men klarte ikke følge hvordan han svingte.

"Recovery" hørte jeg i headsettet. Jeg så opp men bare på instrumentene og skulle prøve å rette opp helikoptret. Vi var i en høyre sving, på vei ned og med en hastighet nesten på 90 knop. Stikka forsiktig tilbake og mot venstre, collective forsiktig opp for å stoppe nedstigningen. Oj det var en ny erfaring og følelse. Spennende, la oss gjøre det igjen. Prøvde å følge med hva Matt gjorde. "Recovery" og igjen måte jeg "redde" situasjonen men denne gangen var det totalt forskjellig fra første gang og hva jeg hadde "følelse" av. Rettet opp helikoptret.

Vi gikk opp til 2000 fot igjen for å prøve autorotasjon, det vil si at helikopret går på tomgang og vi skal prøve å lande mest mulig sikkert uten skade, denne øvelsen trener vi ofte på i tilfelle motorhavari. Det viktigste med autorotasjon er å holde hastigheten og finne en trygg landingsplass. Det var overraskende lett og utføre en autorotasjon i "blinde" men kan være fordi vi har øvet masse på det.

Vi hadde vært ute nesten to timer så det var på tide å komme seg tilbake til Hillsboro. På tilbaketuren måtte jeg fortsatt fly "under the hood" men 6 miles ut fikk jeg "lov" til å ta den av og foreta en normal innflyvning til rampen. Landet, stoppet helikoptret og gikk inn for post flight, merket da hvor mye konsentrasjon det var å fly instrument så det ble lite lesing resten av dagen.

Wednesday, November 08, 2006

Halloween





Vet det er noen dager siden Halloween men har fått fikset bildene så tenkte jeg skulle legge de ut noen av bildene jeg har tatt.


Her er halloween utrolig stort. Det planlegges i uker før dagen eller retter sagt kvelden er der og alle kler seg ut. Ungene går rundt i nabolaget og samler gotter mens de voksne smales for en durabelig fest. Som regel legger de det til nærmeste fridag så ikke dagen derpå blir spolert, og da tenker jeg på arbeidsdagen.


Det neste som står for tur er Thanks giveing. Den store kalkuntiden hvor alle, ja nesten alle reiser hjem eller til noen andre i familien for å være sammen og dele av det jorden har gitt denne høsten. Thanks giving er den fjerde torsdag i november som i år vil være den 30 nov. Og like etter Thanks giving er det jul, men det er det for tidlig å skrive om.

Regn, regn og atter regn


Ja det er vist slik vinteren kommer til å bli her. I de siste dagene har det regnet mellom 2 og 5 tommer her (5 - 12 cm) og alt er oversømt. Det som er ille er at mange ikke har råd til forsikringer og det er de som rammes hardest. For de som er her fra eller var her forrige vinter så sier de at det været vi har nå vil være til ute i januar, men det trenges regn. Det har vært ekstremt lite regn her i år.

Valg
Det har vært deltstatsvalg her bort i går. Ja hvem har ikke fått det med seg? Må bare si at det er godt å leve i Norge vdr politikk. Han som kom på andreplass for sentatet i den delen av Oregon jeg bor i hadde brukt over 1 mill usd av egne penger i tillegg til kampanjepengene for å komme inn. Han tapte ikke bare på målstreken men motstanderen kom inn når han passerte 100 metersmerket. Og Bush har kommet ut og beklaget seg til det amerikanske folket med at han er skuffet over dem for at de ikke gjorde som han ville.

Høstlige farver


DSC_0001
Originally uploaded by Golfliv.no.
På vei til skolen en morgen lå tåken tykk over der jeg bor. Gikk ut av døra og begynte å gå mot skolen og da, plutselig var det blå himmel og sola skinte.
Måtte bare ta dette bilde.

Saturday, November 04, 2006

En våt dag. Normal høst i Oregon

Det ser ut til at høsten endelig har kommet hit. Ja, det er ikke som høsten hjemme med gradvis kaldere og så sne. Nei her regner det i ett. Varslet for lørdag og søndag var mellom 1 og 2 tommer med regn og det er mye vann.

Så i dag har vært en stille dag og da tenker jeg på flyving. Det har blitt mest lesing og repertering av stoffet som jeg må gjennom for oppflyvningen. Som været ser ut til nå så kommer ikke det til å skje før tidligst i slutten av nov begynnelsen av des, men vi får se.

Men det er jo ikke noe man kan gjøre med været annet enn nyte det som er.

Husk! Tenk positivt, det er jo bare vann ;-)

Friday, November 03, 2006

Første gang som blogger

Hvorfor har jeg ikke tenkt på dette tidligere?
Hvor mye enklere vil det ikke være å holde kontakt med dere hjemme i Norge?

Så Den første tiden her som blogger vil være å fortelle hva som har skjed frem til nå og legge ut bilder. Det kommer til å ta en liten stund til jeg er oppdatert men får nok tid.

Tiden til nå har vært hektisk med en tur hjem til Norge midt i perioden for å fornye visaet, eller rettere endre det til et som gjorde det mulig for å meg å jobbe her som instruktør i to år.

Jeg holder på med min kommersielle utdannelse nå og begynner på instruktør utdannelsen i løpet av desember. Håper å være ferdig med alt til slutten av januar eller i løpet av februar.

Kommer med mer senere.