Sunday, November 26, 2006

En ny uke er over.

Tiden går utrolig fort når man har det gøy. Sist uke var jeg ute å fløy hele fire ganger og hadde det ikke vært for thanksgiving så kunne det blitt fem.

Ja, for torsdag 23 nov var det thanksgiving her i USA og alt var stengt. matbutikkene var åpne til kl 12 men flesteparten av alle bedriftene var stengt og dermed var skolen stengt og ingen flyvning den dagen. Thanksgiving er stort her borte. Alle feirer den og de ser rart på oss utlendinger som ikke har slikt i vårt hjemland. Hvordan går det ann ble jeg spurt her om dagen og det tyder jo på at mange av amerikanerne ikke vet hvorfor thanksgiving blir feiret.

Den første thanksgiving middagen ble feiret på begynnelsen av 1600 og var en fest for å takke gud for markens grøde som var skjenket til bosetterne og for å gjøre heder på Squanto, indianeren som hadde lært innvandrerne hvordan de kunne gjøre nytte av sitt nye land.

Mange av dagens amerikaner har glemt opphavet til thanksgiving og ser på dagen som en fridag fra stress og mas. Ja, ikke at det er noe mindre stress på denne dagen. I flere uker har planleggingen pågått for at dagen skal bli vellykket og mat er innkjøpt, venner og famile er innbudt og klar for feiring.

Dagen starter som regel med frokost og fortsetter med fotballkamp, ja ikke soccer men amerikansk fotball for gå over til middag så snart kampen er ferdig. Her servers alt som er høstet i år og de to viktigste rettene er kalkun og gresskarpai. Mor lager maten mens far serverer gjestene. Tradisjonen må jo holdes ved like.

Jeg hørte på TV her om dagen at normalt inntak av karbohydrater ligger på mellom 400 og 500 per middag i motsetting til på thanksgiving er inntaket på 1400 til 1500. Er det rart at amerikanerne er fete?

Den neste feiringen som står for dør er julen og den blir tatt veldig serriøs her. Både som en handlefest og som en religiøs begivenhet.

1 comment:

Anonymous said...

Hei du! Bra at den uka du skrev om nå ble bedre enn den forrige, da ;) Bra innlegg i bloggen, fint å få vite om amerikanske tradisjoner sett med norske øyne. Fortsett slik! :)

Menge klemmer

Kath